Zuid-Afrika 2018

Blyde River Canyon

De Blyde River Canyon is een grote kloof met kliffen en rotsplateau’s in diverse vormen. Door de kloof loopt de Blyde River. De canyon biedt een aantal adembenemende uitkijkpunten, waaronder God’s Window. De Blyde River Canyon maakt onderdeel uit van de Panoramaroute en ligt in de provincie Mpumalanga . Ook spectaculair zijn de Three Rondavels, de Pinnacle en de Bourke’s Luck Potholes.

Langs de watervallen of panoramaroute in Zuid-Afrika vind je vele mooie plekjes om te stoppen. Zo heb je verschillende watervallen, vergezichten en de Canyon.
Maar een heel bijzonder plekje is de Potluck Boskombuis. Hier heb je niet alleen een prachtig uitzicht, maar je kunt hier ook nog eens een drankje doen of heerlijk eten. Je kunt kiezen uit 3 verschillende steaks of eten wat de pot schaft. Ondertussen is het genieten van een van de mooiste plekjes langs de panorama/watervallen route. Er wordt op authentieke mannier gekookt en alle potten en pannen staan heerlijk op het vuur te pruttelen.

Karongwe Game Reserve

Karongwe Game Reserve ligt in de Limpopo-provincie Zuid-Afrika, is een 21.000 hectare groot, ongerept stuk natuur, dat zich uitstrekt tussen vier rivieren en is onderdeel van Greater Kruger National Park. Karongwe Game Reserve staat bekend om haar grote aantallen wilde dieren, vogels en een gevarieerd, dicht struikgewas. Karongwe Game Reserve biedt o.a. de perfecte leefomgeving voor Afrika’s geheimzinnige katachtige in Afrika, de luipaard.

Waar zijn we?
In Chisomo Safari Camp in wildreservaat Big Five Karongwe in Limpopo.

Accommodatie?
Luxueus ingerichte tenten suites gedrapeerd in wit linnen en een terras met uitzicht op de rivier.

Safari transport?
Een open jeep voor max 9 personen (maar we zijn met 6, waaronder een Frans echtpaar dat geen Engels spreekt) met chauffeur Evans en tracker Sondy, die op een klein zitje voor de jeep zit.

Wat hebben we onder andere meegemaakt?

  • Ik heb nog nooit een betere chauffeur gezien dan Evans.
  • Je moet je gewoon voor takken buigen en stevig vasthouden omdat hij dwars door alles heen rijdt om je naar de dieren te brengen.
  • Een lekke band, dus iedereen moest het voertuig verlaten. Oké … hoe zit het met leeuwen, luipaarden of andere roofdieren die rond kunnen zijn? Laten we daar niet te veel over nadenken … Binnen tien minuten waren we weer aan de slag.
  • Een glas wijn drinken aan de waterkant, niet ver van een krokodil en aan de andere kant van het water een groep nijlpaarden.
  • Wat in de Beekse Bergen niet is toegestaan, is hier geen probleem: als je wat cheeta’s ziet, ga je gewoon uit en loop je ernaartoe. We stonden ongeveer 3 meter van hen vandaan.
  • Als je een buffel ziet die op agressieve wijze naar je auto loopt, zeg je gewoon “kssst” en hij legt zijn hoofd neer en stopt met lopen … Of was dit toeval?
  • Ik heb geleerd dat je termieten kunt eten, ook al leven ze, maar Evans vertelde me dat hij ze het liefts eet met een beetje zout en peper.

Een paar dieren die we tot nu toe hebben gezien?
Nyala, Giraffe, Zebra, Leeuw, Krokodil, Nijlpaard, Neushoorn, Kudu, Buffel, Luipaard, Cheetah, Adelaar, Wildebeest, Olifant …

Kruger Nationaal Park

Het Krugerpark is 380 km lang, 60 km breed en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 20.000 km². Het park bevat 25 kampen, waarvan 12 grote kampen zoals Skukuza, Lower Sabie en Satara. Alle kampen zijn omheind. Alleen in deze kampen, en op aangewezen plaatsen zoals picknickplaatsen als Tshokwane, is het toegestaan voor bezoekers om uit de auto te stappen.

Naast de grootte is dit park ook bekend om de grote variatie aan diersoorten. Hiervan zijn de zogenaamde ‘Big Five’ het meest bekend: de leeuw, de buffel, de luipaard, de neushoorn en de Afrikaanse olifant. Van deze laatste leeft in het Krugerpark de grootste populatie ter wereld. In 2003 telde het park 11.700 Afrikaanse olifanten. Naast deze vijf dieren zijn er ook nog vele andere, zoals de giraffe, het nijlpaard, de koedoe, de impala, de wilde hond, de zebra, de jachtluipaard, de hyena, de krokodillen, de bavianen en diverse vogelsoorten.

Garden Route (Tsitsikamma National Park)

Vandaag  zijn we vanuit onze nieuwe basis Plettenberg Bay naar het Tsitsikamma Nationaal Park gereden. Het Tsitsikamma Nationaal Park ligt op een klein uur rijden van Plettenbergbay.

Het Tsitsikamma National Park ligt schitterend aan de kust van de Indische Oceaan. De naam komt van de Khoi-stam en betekent ‘plek met veel water’. Het park is in 1964 gesticht en op sommige plekken slechts 1,5 kilometer breed. Maar het heeft wel een 80 kilometer lange woeste kustlijn die hier en daar wordt onderbroken door een strand. Hier heeft de Storms River zich een weg gebaand door de Tsitsikamma Range en duikt de zee in waar het national park is gesticht.

Het park staat bekend om de mooie flora en fauna. Zo vind je hier het fynbos, maar ook heel erg veel vogels. Wie naar de zee kijkt, zal zien dat er ook zo nu en dan dolfijnen en walvissen (in het seizoen september – maart) voorbij zwemmen. Ook zijn hier dassies en zie je soms een otter.

Naast de prachtige natuur, kun je hier ook geweldig wandelen en andere activiteiten ondernemen.Wij hebben voor een bekende wandeling gekozen namelijk de Mouth Trail. Deze route is heen en weer ongeveer 2 kilometer lang en je zal er gemiddeld zo’n  1 uur tot 1,5 uur over doen. Er liggen vlonders en er zijn trappen dus de route is aardig goed te doen. De route is bijzonder omdat hij je over de hangbrug brengt die over de monding van de Storms rivier heen is gebouwd. Deze rivier mondt uit in de zee en je loopt dan ook letterlijk over de oceaan. Het is wel wiebelig. Als je de lange brug, circa 77 meter lang, over bent gelopen dan kun je nog naar boven klauteren voor een mooi uitzicht over oceaan. Bij slecht weer is dit laatste stukje niet aan te raden en kun je het beter weer omkeren en de brug weer over gaan en je weg terug vervolgen.

Garden Route (Robberg Nature Reserve)

Vandaag een bezoek aan het Robberg Natuurreservaat een schiereiland net buiten Plettenberg Bay. Hier zie (en hoor je) veel zeeleeuwen. Als het meezit zie je hier ook walvissen en dolfijnen. Helaas hebben we de laatste 2 niet gespot.

Dit is echt de wandeling die je “moet” maken in Plet. Gevarieerd met rotsklimpartijen, zand en prachtige uitzichten. De zeehonden ruik,hoor en zie je mooi van bovenaf. Er staan 3 wandelingen aangeduid op de kaart. De langste wandeling is 11 km en vertrekt links (aan de kant van Plettenberg Bay) om vervolgens helemaal de kustlijn te volgen tot je terug aan komt op de parking. De andere 2 wandelingen zijn hier inkortingen op waarbij je onderweg al ergens doorsteekt naar de andere kustlijn. 

Het eerste deel van de wandeling is vlak en volledig aangelegd. We worden hier beloond met enkele mooie zichtjes op Plett. Voor we het weten staan we op een splitsing waar je beneden kan afdalen naar een mini-strandje en waar je ook kan kiezen voor de eerste inkorting. (“The Gap”). Wij zetten onze wandeling verder langs de kustlijn. Het pad kronkelt verder tussen het fynbos en enkele keren zien we hoe een salamander zich snel uit de voeten maakt als hij ons ziet aankomen. Een half uurtje later kondigen de pelsrobben zich aan. We zien ze nog niet maar we kunnen al wel hun conversatie volgen en ook hun geur verraadt hun aanwezigheid.

Nog een paar minuutjes later zien we de pelsrobben dan eindelijk liggen. Ze liggen te zonnebaden op de warme rotsen aan de kant van het water en de plekjes in de zon zijn schaars wat zorgt tot hevige meningsverschillen en veel kabaal. Het is leuk om te zien. We nemen afscheid van de pelsrobben en niet veel verder komen we aan in ‘Witsand’. Een echt strand met mul zand. Hier kan je doorsteken als je de 2de inkorting wenst te doen. Chantal en Sjoerd kiezen voor de volledige loop en wij voor de doorsteek.

De Westelijke kant van het Robberg Nature Reserve is dan misschien wel minder kleurrijk maar wel spectaculairder dan de Oostelijke kant. Het klimmen en dalen blijft zo eventjes duren tot we aan de Fountain Shack komen, een hutje dat je kan huren als je wenst te overnachten in het park. Langs het strand staat de wandeling even niet aangegeven maar je moet hier gewoon laag dicht bij het water blijven lopen en op een gegeven ogenblik zal je terug een padje zien. Van hieraf is het pad terug minder avontuurlijk en makkelijker. Het blijft meer stijgen en dalen dan de wandeling aan de Oostelijke kant maar het is pad is aangelegd en er zijn trappen voorzien. Wat morgen weer zal brengen? Wie zal het zeggen…Dream it, plan it, do it!

Garden Route (Knysna)

Knysna ligt op een half uurtje rijden van Plettenberg Bay. Het hoogtepunt van Knysna (Nais-Na) zijn de Knysna Heads, waar je een geweldig uitzicht hebt over de lagune. Helaas vandaag een minder mooie dag met af en toe wat regen. Als afsluiter een heerlijk lunch/diner met uitzicht op zee en verse schaaldieren op het bord.

Garden Route (Bloukrans Bridge en het Tenikwa Wildlife Centre)

Na een verregende dag gisteren. Begon de dag vandaag ook zeer dreigend met een paar fikse buien. Tijd voor een drive around door Natures Valley en een heerlijke brunch bij Farmstay Natures Way.
Onze boottrip ging wegens een technisch probleem vandaag niet door, dus dat hebben we verzet naar morgen. Wat gaan we dan doen?

Eerst maar eens een kijkje nemen bij de Bloukrans Bridge. Dit is de hoogste en langste brug in Afrika. De op 2 na hoogste in de wereld en de grootste enkel gespannen boogbrug ter wereld.

Vervolgens naar het Tenikwa Wildlife Awarness Centre. Dit is een verblijf waar dieren die door toe doen niet meer in het wild kunnen leven een 2de kans krijgen.
Wel mooie plaatjes, maar niet in echte natuurlijke habitat. Moet zeggen dat het wel hele luxe verblijfplaatsen waren.

Welkom in Kaapstad

Vandaag aangekomen en wat een uitzicht vanaf ons balkon. Na een rit van 520km kwamen we begin middag aan in Kaapstad. Na even gewacht te hebben op onze gastvrouw. Gingen we naar binnen. Oeps where is the TV? This morning is was here. Oke een inbraak profesioneel gewoon een heel raam er uit getilt. Oke wachten op de politie, de glaszetter en daarna eten in Waterfront.

Na het eten ook maar direct de eerste Uber experience en daarna nog even nagenieten op ons balkon met een bakje koffie.

Het Kaapse Schiereiland

Vandaag was een dagje van alles wat. De ochtend begon met een Uber ritje naar The Old Biscuit Mill een food market en markt voor local art en stuff.

Daarna de auto in naar Houtbaai om wat Seel Leeus (zeeleeuwen) te spotten. De rit ging verder over de schitterende Chapman’s Peak Drive naar Boulders Beach voor de Afrika Pikkewyne (Afrikaanse Pinguïns) en Muizenberg voor de leuke gekleurde strandhuisjes.

Aan het einde van de dag heerlijke braaien (Boerewors, Rumpsteak & KingPrawns) op ons top terras.

Rondje Kaapstad

Na rustig ontwaken met de opkomende zon en een ontbijtje gingen we te voet naar Bo-Kaap en het oude Cape Town.
De middag stond in het teken van shoppen en lunchen in V&A Waterfront, zeg maar de Megastores van Kaapstad maar veel luxer mooier en groter.
Voor het avondeten nog even snel Signal Hill op voor de zonsondergang dachten we, niet wetende dat we niet de enige waren met dit idee. Wat een chaos kan er ontstaan op een berg. Iedereen met picknick manden en drankjes. Helaas stond er heel veel wind en waaide we nog net niet uit het hempie.

Tafelberg

Na rustig ontwaken met de opkomende zon en een ontbijtje gingen we te voet naar Bo-Kaap en het oude Cape Town.
De middag stond in het teken van shoppen en lunchen in V&A Waterfront, zeg maar de Megastores van Kaapstad maar veel luxer mooier en groter.
Voor het avondeten nog even snel Signal Hill op voor de zonsondergang dachten we, niet wetende dat we niet de enige waren met dit idee. Wat een chaos kan er ontstaan op een berg. Iedereen met picknick manden en drankjes. Helaas stond er heel veel wind en waaide we nog net niet uit het hempie.