Vakantie Curacau

Willemstad…


Willemstad is de hoofdstad van Curaçao, en de voormalige hoofdstad van de Nederlandse Antillen. De stad telt ongeveer 140.000 inwoners en daarmee is het de grootste stad van de Kleine Antillen. Wegens de “Hollandse” architectuur wordt Willemstad soms wel het “Amsterdam van het westelijk halfrond” genoemd. De architectuur van veel kenmerkende bouwwerken in Willemstad is echter van Portugese oorsprong, en in mindere mate van Nederlandse oorsprong.
De stad ligt aan de zuidoostkant van Curaçao, aan een natuurlijke haven, Schottegat genaamd, die via de Sint Annabaai met de Caraïbische Zee in verbinding staat. Aan weerszijden van de Sint Annabaai liggen de stadsdelen Otrobanda en Punda, deze worden sinds 1886 verbonden door de Koningin Emmabrug (in de volksmondpontjesbrug genoemd).
Tegenwoordig gaat het meeste verkeer over de Koningin Julianabrug.

Shete Boka…


Het nationale park Shete Boka (‘zeven inhammen of baaien’) is een natuurgebied op Curaçao. Het park is opgericht in 1994, en beslaat ca. 200 hectare.
Het gebied grenst aan het Nationale park Christoffelpark en beslaat meer dan 10 kilometer van de ruige noordkust van het eiland. Er zijn een tiental baaien en inhammen waar drie soorten zeeschildpadden hun eieren leggen.
De bekendste attractie van het gebied is Boka Tabla, een grot die van één zijde vanaf land toegankelijk is, en waar aan de andere zijde de door de noord-oost passaat opgestuwde zee naar binnen rolt.
Naast Boka Tabla zijn er nog een zestal baaien en inhammen in het noord-westen van het park: Boka Wandomi met de natuurlijke brug van Curaçao, Boka Kortalein, Boka Plate, Boka Mansalina, Boka Djegu en Dos Boka. Al deze baaien en inhammen zijn beschermde broedgebieden van zeeschildpadden.
In het noordoosten bevinden zich nog een tweetal baaien: Boka Kalki en Boka Pistol. Boka Kalki is een gedeeltelijk met mangrove overgroeide baai terwijl Boka Pistol een zeer nauwe inham is waar de opgestuwde zee met op pistoolschoten gelijkende explosies tegen de kust slaat.

St. Willibrordus


Sint Willibrordus ofwel San Willibrordo is een dorp op de westelijke helft van Curaçao, ten noordwesten van de Bullenbaai en ongeveer 25 km van de hoofdstad Willemstad. Het dorp draagt deze naam sinds de inwijding van de kerk in 1888; tot die tijd werd de plaats Buitenbosch of in het Papiaments Mondi Afó genoemd.
Het dorp St. Willibrordus telt weinig huizen, maar is vooral bekend vanwege Landhuis Jan Kok, de zoutpannen en de nabijgelegen stranden.
Opvallend bouwwerk is de Kerk van St. Willibrordus, die je op enkele kilometers afstand al ziet staan als je de aanrijroute vanuit Willemstad neemt. De kerk is ingewijd in het jaar 1888, waarna het dorp dat vroeger Buitenbosch heette vernoemd werd naar de in neogotische stijl gebouwde kerk. Dankzij de inspanningen van de stichting Vrienden van Willibrordus is de kerk, die flink in verval was geraakt, helemaal opgeknapt. Het opvallende bouwwerk staat na de ruim zevenhonderdduizend gulden kostende opknapbeurt weer prachtig in de verf.

Daaibooibaai: een veelzijdig en natuurlijk strand…


Sommige stranden op Curacao zijn ingepikt door hotels en veranderd in betaalde stranden. Gelukkig zijn er nog steeds heel veel mooie stranden vrij toegankelijk. Draaibooibaai is daar een voorbeeld van. Het is een tropisch strand, gelegen in een natuurrijk gebied waar je prima kunt relaxen.
Als je het strand oploopt zie je direct de schoonheid ervan. Wit zand, helderblauw water, groene omgeving. Wat wil een mens nog meer? Misschien wat schaduw, aangezien de zon nogal vaak schijnt op Curacao.
Dat treft! Op het strand staan rieten hutjes (palapa’s) en er zijn palmbomen aangelegd. Genoeg schaduwplekjes dus.
Bij Daaibooibaai kun je prima je handdoekje op het strand leggen, maar een strandbedje is wel een stuk fijner. Lig je op de grond, dan heb je namelijk een goede kans dat een troep insecten je komt bezoeken. Op het strand is een snackbar, waar je tegen een geringe vergoeding strandbedjes kunt huren.
Aan alles is dus gedacht. Dat is ook het fijne aan Daaibooibaai: de faciliteiten zijn uitstekend. Er zijn douches en toiletten. En dus een snackbar waar je voor weinig geld heerlijk kunt eten. Deze eettent is iedere dag open.
Je kunt er zelfs broodjes kroket bestellen…
Grappig is ook dat je op dit strand prima wat lokale vogels kunt bekijken. Bij de snackbar is bijvoorbeeld een eetplaats ingericht voor suikerdiefjes, die je er bij tientallen ziet zwermen. Maar ook troepialen en andesmussen laten zich er zien. En er lopen zelfs kippen rond op dit strand.

Dieren, bomen en planten…


Het feit dat er op Curaçao een droog klimaat heerst heeft ervoor gezorgd dat alleen bomen en planten met een sterk aanpassingsvermogen kunnen gedijen op het eiland.
Op Curaçao groeien dan ook veel cactussen en vetplanten die het schaarse water dat tijdens het regenseizoen voorhanden is langdurig kunnen vasthouden.
Ook de diersoorten die zich op Curaçao hebben kunnen ontwikkelen hebben zich kunnen aanpassen aan de zware leefomstandigheden die op het Benedenwindse Eiland heersen.
De dieren en planten op Curaçao leven in een spectaculair landschap. Een groot deel van het eiland oogt savanneachtig. Maar in het noorden van Curaçao doemen flinke heuvels op, terwijl in het midden van het eiland – door miljoen jaren van erosie, slijtage en uitholling – een hele onderaardse wereld met een oppervlakte van 5 km2 is ontstaan.

Verder kruipen er op Curaçao 20 verschillende soorten reptielen rond. Zowel hagedissen als slangen vinden op Curaçao hun natuurlijke habitat. Het meest tot de verbeelding sprekende hagedis is de groene leguaan.
Groene leguanen zijn statige dieren en kunnen enorme proporties aannemen. Groene leguanen worden op Curaçao ook wel boomkippen genoemd. Ze schijnen namelijk bijzonder smakelijk te zijn en verdwijnen dan ook veelvuldig in de stoofpan of soep. In het luchtruim van het eiland fladderen verder 168 verschillende soorten vogels rond. Van deze 168 vogels broeden er 51 soorten ook op het eiland zelf, zijn er 71 soorten emigranten van Noord-Amerika, 19 soorten bezoekers van Zuid-Amerika en dartelen er 19 zeevogelsoorten rond.

Jan Kok Lodges…


Rustig, gastvrij en midden in de natuur. Heerlijke appartementen met centrale ligging op Curaçao.
Een buitengewoon aangenaam kleinschalig complex. Een oase zou je het willen noemen, ware het niet dat de omgeving van de Jan Kok Lodges geen woestijn is. In tegendeel. Maar de sfeer, de rust en de weelderige begroeiing geven je wel dat gevoel dat je op een hele speciale plek bent aangekomen. En daar zorgen Frederieke en Jeroen wel voor. Niet voor niets kregen ze een Zoover Award in 2016. Met de mooiste stranden binnen handbereik en Willemstad niet ver weg kan je hier optimaal van je huurauto gebruik maken.
Fijne, comfortabele appartementen. Op je vakantie in de Jan Kok Lodges zal het je aan niet veel ontbreken. Alle appartementen zijn uitstekend ingericht met airconditioning, heerlijke bedden en een complete keuken. Je kunt je hier dus culinair helemaal uitleven. Het zwembad heeft van die heerlijke loungebedden waar je optimaal kunt relaxen of je achterstallige literatuur kunt inlopen. Liever digitaal? Geen probleem want overal is de wifi binnen bereik. Comfort, goede service en een optimale ligging. Veel beter kan je het niet treffen op je vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.